549 743 30 35

Topraklama Direnç Ölçümü


Firmamız;

Yıllardır binalarda , endüstriyel tesislerde , kamu kurum ve kuruluşlarında , belediyelerde topraklama konusu ile proje ve uygulama çalışmaları yapmış ilgili yasal standart ve yönetmeliklerle yetinmeyip topraklama konusunda bunlarında önüne geçmiştir. Yaptığımız ölçümlerde sadece topraklama ölçmekle yetinmeyip müşterilerimizin topraklama ve topraklamadan kaynaklı sorunlarına en uygun olan çözümleri geliştirip projelendirerek uygulamada yapmaktayız. Firmamız ayrıca topraklama raporu vermek konusunda ülkemizde yetkin bir mühendislik firması olup verdiğimiz raporlar Resmi ve Özel kurumlarda geçerlidir.

Nasıl Yapılır


1.NORMAL ÖLÇÜM

TOPRAKLAMA DİRENC ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR

Toprak çubukları P ve C toprağa derinlemesine batırılır. Aralarındaki mesafe 5 ile 10 metre arasında olmalıdır. Yeşil kabloyu cibazın E terminaline, sarıyı P’ye ve kırmızıyı da C’ye bağlayın.

Not : Çubukların batırılacağı toprağın nemli olması gerekir.Eğer toprak taşlı, kumlu veya kuru ise yeteri kadar su ilave edilerek nemlendirilmelidir.

a- Toprak Voltajı Ölçümü: Toprak voltajını kontrol etmek için anahltarı Earth Voltage pozisyonuna getiriniz. Toprak voltajını ekranda göreceksiniz. Displayde 10 V'dan fazila değer gösterirse Toprak direnci ölçümü hatalı olarak ölçülebilir.

Bunun olmaması için test edilen cihazın güç kaynağı kapatılmalı veya voltaji azaltacak başka bir tedbir alınmalıdır.


b- Toprak Direncinin Ölçümü: Aletteki anahtarı önce 2000 ohm pozisyonuna getirip test butonuna basınız. Ölçüm sırasında ışık yanar. Sonra gerekiyorsa anahtardan önce 200 ohm sonra 20 ohm kademelerine getirip ölçümler yapılabilir.

DIKKAT! Test Butonu Basılı İken Kademe Değiştirmeyiniz.

  • Eğer C terminalinin toprak direnci ölçülemeyecek kadar yüksek çıkarsa diplayde “............” işaretleri görünecektir. Bunu düzeltmek için, toprak direncini düşürmek gerekir. Örneğin, Bu çubuğun bulunduğu yer nemlendirilmeli ve bağlantı kablolarının gevşek olup olmadığını mutlaka kontrol edilmelidir.
  • E ve C veya E ve P çububukları arasında maksimum 50 V/AC voltaj oluşacaktır .Bunun için Toprak ölçümü yaparken test çubuklarına dokunmayınız.
  • Kabloları bağlarken birbirine değmeyecek şekilde ayırınız. Kablolar birbirinin altından veya üstünden geçmemelidir. Eğer kablolar birbirine değer veya karışık şekilde ölçüm yapılırsa cihaz, voltajı yanlış okuyabilir. Eğer çubukların toprak Direnci fazla büyük ise yanlış ölçüm gösterebilir. Çubukların mutlaka nemli toprağa batırılmasına dikkat ediniz.Kabloların cihaza iyi bağlanmış olmasına dikkat ediniz.

2.KOLAYLAŞTIRlLMIŞ ÖLÇÜM METODU

TOPRAKLAMA DİRENC ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR

Eğer ölçüm çubuklarının konabileceği yer ve mesafe yok ise bu metot uygulanır. Düşük toprak dirençli binada, mevcut olan metal su borusu veya trafonun topraklama aldığı yer veya binanın kendine ait bir topraklama bölümü, C ve P çubuklarının yerine kullanılabilir. Bu metod da cihazımız toprak çubuksuz olarak kullanılır.

Not: Bu ölçümde kısa devre yapmak için P ve C birleştirilir.

DİKKAT! Bu ölçümde ana trafodan gelen voltajı ölçmeyi denemeyiniz.

Toprak Direncinin Ölçümü : Yukarıda anlatıldığı gibi ölçüm yapılır

  • Cihazın çektiği voltaj 2mA den az olduğu için sigorta atmaz. P ve C terminallerine bağlı bir topraklı elektrod, power supply veya ana şebeke topraklaması “re“ gerçek toprak direnci RX'e eklenecektir. Böylece toprak direnci; RE = RX + re olarak verilecektir. re; Trafo, power supply veya ana şebeke topraklamasından gelen toprak direnci (bu bilinmelidir). RE; Ölçü aletinde okunan değer. Eğer RE bilinirse gerçek direnç değeri RX = RE - re bulunur

DİĞER BİLGİLER


Topraklama Nasıl Yapılır, radsan Temel Topraklaması radsan
Topraklama ile İlgili Yönetmelik Maddeleri, radsan Topraklama Çeşitleri, radsan
İşletmeler İçin Topraklama Ölçümü, radsan  
MERKEZ
Adres: İVOGSAN Ağaç Metal İşleri Sitesi
1122 Cd. 1434. Sk. No:1 Ostim / Ankara
Tel: 444 62 11
Fax: 0312 394 53 58
WhatsApp: 0549 743 30 35
MARMARA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Adres: İmes Sanayi Sitesi
A Blok 104 Sok. No:36/B
Esenşehir Ümraniye / İstanbul
Kuruluş : 1953 - 2025
Copyright 2025 - RADSAN Elektromekanik İnşaat San. Tic. A.Ş.
Her Hakkı Saklıdır.
E-Bülten Üyelik Formuİletişim Sayfamıza Gitmek İçin TıklayınFavorilerine EkleYazdırFacebook Sayfamızı Ziyaret EdinTwitter Sayfamızı Ziyaret Edin